Egészségturizmus

Borvízfürdő és szauna

A múlt század közepén még létezett egy fürdő a Nyírkertben, de erről csak szájhagyomány alapján van emlékük a helyi lakosoknak. Innen indult az új fürdő megépítésének ötlete.

A feredő hat méter átmérőjű, a feltörő borvíz mélysége pedig változó: általában egy méter körüli.

A “gübbenő” mellett két öltözőfülke található.

A gyergyócsomafalvi borvizek

A Gyergyói-medence fiatal üledékes kőzeteiben felhalmozódott szénsavas ásványvizek és mofetta gázak, a Maros-mentén húzódó törésvonal rendszerén törnek a felszínre.

A gyergyócsomafalvi borvizek (ásott kutak, források, fürdők) a vegyes jellegű szénsavas ásványvizek csoportjába tartoznak: Ca~Na~Mg, HCO3, Na~Ca~HCO3, Ca~Na~Mg~HCO3.

Hajdanában a csomafalvi borvizet cserépkorsóban szekéren szállították Gyergyószentmiklósra. Ivókúra mellett a szénsavas vizet fürdésre, a szén-dioxid gázt pedig (büdösgödörként) reumatikus és érrendszeri betegségek gyógyítására használták.

A fürdő használata

A vízbe merülve mondják azt:

Gyógyulni jöttem e forráshoz és kérem, hogy legyen e helyen vége a betegségnek bennem, amely megtanított tisztelni az életet. Kérem, hogy új élet induljon bennem, amelyben helye van a természet tiszteletének és az élet szentségének.

 

Bege Resort

Sós dézsa 

Úszómedence

Ozon Turist Panzió

Sós dézsa

Úszómedence

Szauna

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support