Vallásturizmus

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Pelerinajul la Șumuleu Ciuc

A csomafalviak minden évben csatlakoznak az alfalvi keresztaljához és gyalogosan zarándokolnak el Csíksomlyóra a Szűzanyához.

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb zarándoklatává vált.
A krónikák szerint Gyergyóalfaluból indult az első csíksomlyói pünkösdi búcsú István pap vezetésével, 1567-ben, több mint 450 évvel ezelőtt. A feljegyzések alapján János Zsigmond fejedelem a Csík vármegyei lakosságot erővel akarta kényszeríteni arra, hogy áttérjen az unitárius vallásra, ezért sereget küldött a csíki várkapitány elfogására.
Az akkori gyergyóalfalvi plébános, István pap maga gyűjtötte össze az alfalvi és a környező falvak lakosságát. 

Mária út

Olyan zarándokút, mely a közép-európai népek Mária-tiszteletére épít, de egyben összekapcsolja a Mária-kegyhelyeket és az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális értékeket, vallásra való tekintet nélkül. A Mária út összeköttetést teremt kelet-nyugat irányban az osztrák Máriazell, Budapest, Máriapócs, és Csíksomlyó között, valamint észak-dél irányban Czestochowa, Esztergom, Budapest és Medjugorje között. Az útvonal egy nagy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén, ezáltal kialakítva egy El Caminóhoz hasonló, helyi hagyományokra épülő zarándokútvonal-hálózatot. Ez az út mindenkihez szól, mindenkit meghív.

A hat Hargita megyét érintő útvonal közül kettő Csomafalván is áthalad. A helyi szállásadók szeretettel várnak minden zarándokot.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support