Csomafalvi legendák

Aranyász

“A Délhegyben arany csepeg”


Az Aranyász szerepel az erdei megnevezések között. Ez arra vezethető vissza, hogy a csomafalviak közül még sokan emlékeznek, hogy állítások szerint az erdőben arany után kutattak Mária Terézia idejében.

Az 1950-es évek elején a geológusok nem találtak itt aranyat, csak urániumot. Azon a helyen, ahol a fúrás van, sárga víz folyt, erre fogták rá, hogy az arany is lehet. Erről nevezték el a gyermekek Aranyásznak a helyet.

Mária Terézia idejében, 1767-ben valóban végeztettek felmérést, szakértők által, az Erdélyi Fiscalis vagy Kincstári Igazgatás a helyi Balló-kúria közreműködésével. Az Erdélyi Tezauriatus azonban az öt pontban foglalt “Pro Memoria” lényegét úgy fogalmazta meg, hogy a hely vadsága, a sűrű erdők és az út járhatatlansága, valamint a székely faluközösség közösségi jogai olyan akadályok, amelyek egyelőre nem teszik lehetővé a kutatások, majd a bánya tényleges megnyitását kitermelés végett.

Az ’50-es évektől a geológusok befúrtak a hegybe, bányát nyitottak és 1200 m, mások szerint 850 m mélyre ástak a Vállu-pataknál, a járatokat pedig embermagasságba építették ki. Állítólag itt 150 évre találtak kitermelni való anyagot.

Jézus lábnyoma

Délhegy mezejének a szélén létezik egy nagy lapos kő, amiben a hiedelem szerint Jézus lábának és pálcájának (egyesek szerint a szamár patájának is) nyoma látható.

A régi öregek azt tartották, hogy amikor Jézus a földön járt, itt maradt a nyoma, amiből sosem szárad ki a víz. Ezért kéri sok beteg, hogy ebből a vízből vigyenek nekik, a gyógyulás reményében bízva.

Jerika köve és Várkő legendája

Nagyon régen Csomafalva helyén egy tengerszem volt. A gyönyörű helyet körülölelő hegyek oldalába telepedtek le az emberek, egy folyó partján ütöttek tanyát a fenyvesek és a sziklák között. Törzsük parancsnokává Álmost nevezték ki, egy erős és bátor férfit.

Ahogy telt-múlt az idő, az egykoron szelíd vezér kegyetlenné, szívtelenné vált, keményen dolgoztatta az embereit, hajcsárokat is állíttatott melléjük, ezért az emberek meggyűlölték vezérüket. Idővel Álmos feleségül vette a halkszavú, csendes Jerikát, hatalmas várat építtetett rabszolgaként tartott embereivel. Pár hónap múlva Jerika fiút szült, akit Ébernek neveztek el. Ahogyan nőtt, úgy vonták be őt is a vadászat rejtelmeibe.

Egyik éjjel édesanyja azt álmodta, hogy az őket körülvevő erdőkben arany van elrejtve, de hogy hol lelhető fel a kincs, azt csak saját fia elégetése után tudhatta meg, miután a felszálló füstöt követi. Sokáig tépelődött az asszony, de végül a kapzsiság úrrá lett rajta és elhatározta, hogy feláldozza fiát a gazdagságért. Összehívták a falu lakóit és úgy döntöttek, hogy a szegénységtől csak úgy szabadulhatnak meg, ha a fiút feláldozzák. Az apa nem akart beleegyezni, de a többség helyette is döntött. A fiú végül magát áldozta fel, így akarta megmenteni a faluját. Pogány szertartással égették el Ébert, amit a falu közepén rendeztek meg. Ezután elindultak a füst irányába és egy nagy barlanghoz jutottak. Bementek, körbejártak mindent, napokig keresték a kincset, de nem találtak semmit. Aki nem úgy dolgozott, ahogyan azt Álmos követelte, azt megverette vagy megölette. Már az egész törzs gyűlölte őt.

Egyszer, miután megveretett egy öregembert, az megátkozta őt: „Fiadat elevenen elégetted, itt pedig a népedet öleted meg, ha még egyetlen ember meghal a kezed alatt, változzál kővé feleségeddel együtt!” Álmos nem vette figyelembe az öregember szavait, utána is sok ember halt meg a kezei alatt. Felesége sokat sírt feláldozott fia miatt. Tudta, hogy az öreg átka hamarosan be fog következni, egyszer nagy vihar támadt, a fákat kitépte és hatalmas sziklákat görgetett el helyükről. Az asszony kiszaladt a várból egészen a Kicsi Somolyóig, még egyszer visszanézett, hogy nem csillognak-e a hőn áhított aranyak a völgyben és utolsó pillantását a vár felé vetve kővé változott Jerika. Ezzel egyidőben a vár és kegyetlen ura is sziklává dermedtek.

A kővé változott várat Várkövének, a kővé változott asszonyt Jerika kövének emlegetik.

Stânca cetății
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support