Legende

Aranyász

Aranyász este unul dintre numele pădurilor. Acest lucru poate fi dat de la faptul că mulți dintre oamenii din Csomafalva își amintesc încă că aurul ar fi fost căutat în pădure pe vremea Mariei Tereza.

La începutul anilor 1950, geologii nu găseau aici aur, ci doar uraniu. În locul unde se găsește forajul, curgea apă galbenă, s-a realizat că aurul ar putea fi. Acesta este motivul pentru care copiii au numit locul Goldsmith.

Pe vremea Mariei Tereza, în 1767, a fost efectiv efectuat un sondaj, de către experți, cu ajutorul Fiscalis din Transilvania sau al Administrației Trezoreriei cu ajutorul conacului Balló local. Cu toate acestea, tezaurul transilvanean a formulat esența „Pro Memoria” în cele cinci puncte în așa fel încât sălbăticia locului, pădurile dense și impasibilitatea drumului, precum și drepturile comunității comunității secuiești sunt obstacole care nu permite cercetarea și deschiderea efectivă pentru extracție.

Din anii 1950, geologii au forat în munte, au deschis o mină și au săpat 1.200 m, după alții, la 850 m adâncime la pârâul Vállu, iar pasajele au fost construite la înălțimea umană. Se spune că materialul a fost extras aici de 150 de ani.

Urme ale picioarelor lui Isus

La marginea câmpului Muntelui Sud se află o piatră mare, plată, despre care se crede că arată urme de picioare și baghete ale lui Isus (unii spun și copitele măgarului).

Bătrânii credeau că atunci când Isus a umblat pe pământ, a rămas aici o urmă, din care apa nu se usucă niciodată. De aceea, mulți pacienți cer să fie luați din această apă, având încredere în speranța recuperării.

Várköve – Stânca cetății / Legenda lui Jerika

Cu mult timp în urmă, exista un ochi de mare în locul Ciumani. Oamenii s-au așezat pe marginea munților care înconjoară frumosul loc, lovind o fermă pe malul unui râu între păduri de pini și stânci. Álmos, un om puternic și curajos, a fost numit comandant al tribului lor.

Odată cu trecerea timpului, liderul cândva blând a devenit crud, lipsit de inimă, a muncit din greu cu oamenii săi și a înființat coafori lângă ei, așa că oamenii și-au urât liderul. În timp, Álmos s-a căsătorit cu liniștita Jerika, și a construit un castel imens cu oamenii săi  sclavi. Câteva luni mai târziu, Jerika a născut un băiat pe nume Éber. Pe măsură ce creștea, a fost implicat în misterele vânătorii.

Într-o seară, mama sa a visat că aurul este ascuns în pădurile din jurul lor, dar el a putut afla doar unde ar putea fi găsită comoara după ce și-a ars propriul fiu, în urma fumului crescând. Multă vreme femeia a fost sfâșiată, dar până la urmă lăcomia a biruit-o și a decis să-și sacrifice fiul pentru avere. Au chemat sătenii împreună și au decis că nu pot scăpa de sărăcie decât sacrificând băiatul. Tatăl nu a vrut să fie de acord, dar majoritatea au decis în schimb. Băiatul s-a sacrificat în cele din urmă, așa că a vrut să-și salveze satul. Éber a fost ars într-o ceremonie păgână organizată în mijlocul satului. Apoi au pornit în direcția fumului și au ajuns la o peșteră mare. Au intrat, s-au plimbat prin toate, au căutat comoara zile întregi, dar nu au găsit nimic. Oricine nu lucra așa cum îi cerea Álmos era bătut sau ucis. Deja întregul trib îl ura.

Odată, după ce a bătut un bătrân, l-a înjurat: „Ți-ai ars fiul în viață și aici îți vei ucide poporul, dacă un alt om moare sub mâna ta, transformă-te în piatră împreună cu soția ta!” Álmos a ignorat cuvintele bătrânului și mulți oameni au murit sub brațele sale chiar și după aceea. Soția lui a plâns mult pentru fiul său sacrificat. Știa că blestemul vechi era pe cale să se întâmple, odată ce a izbucnit o furtună mare, a dărâmat copacii și a rostogolit bolovani uriași din locul lor. Femeia a fugit din castel până la Micul Somolyo, uitându-se din nou să vadă dacă râvnitul aur strălucea în vale și aruncând ultima privire asupra castelului, Jerika s-a transformat în piatră. În același timp, castelul și crudul său domn au încremenit în stâncă.

Castelul transformat în piatră se numește Stânca cetății, femeia transformată în piatră se numește Piatra lui Jerika.

Stânca cetății
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support