Cultură

Cultură

Casa tradițiilor

Casa a fost construită în anii 1920. În anul 2008 a intrat in posesia Primaăriei din Ciumani, în 2019 a avut loc inaugurarea casei.

Restaurerea casei a fost realizată de locutorii din ciumani.

Un eveniment foarte frumos- în mod tradițional înainte de o nuntă, zestrea fetei – cu mobila, hainele și tot ce a avut fata a fost luată cu căruțe însoțite de muzică și voie bună, cozonac  și țuică.

Noi am retrăit aceeastă tradiție la care a participat sute de oameni, cu ocazia zilelor comunei Ciumani. A fost ceva remarcabil.

Biserica catolică Sfântul Petru și Pavel

Biserica este Membrul al Protopopiatului Romano-Catolic Gheorgheni care aparține Arhisepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia. Biserica a fost sfințită în anul 1878 de episcopul transilvănean Fogarassy Mihaly în cinstea sfinților Petru și Paul. Biserica a fost construită în stil neoclasic. Odinioară ceasul de pe trurn a fost foarte renumit deoarcece a fost facut de Borsos Ambrus, un om local foarte îndemânatic, în așa fel încâta arătat anul, luna și ziua în aceași timp.

Clădirea Parohiei

Parohia a fost construită în 1909.

 

Clădirea Parohiei

Clopotul din 1926

Deoarece clopotul vechi făcut în Sibiu cu timpul a crăpat, pe 24 octombrie 2004 a fost inaugurat clopotul nou de 600 de kilograme făcut din donații la Odorheiu Secuiesc. Clopotul vechi poate fi văzut și azi în grădina parohiei.

 

Monumentul eroilor

A fost ridicat în amintirea eroilor din Ciumani pierite în primul război mondial. După 1945 au fost scrise și numele eroilor căzuți în al doilea război mondial, ca și numele celor 213 oameni care au fost soldați în timpul luptei pentru libertate.

 

Sabia lui Sf. Ștefan

Monumentul făcut de sculptorul Santa Csaba fost inaugurat în 2000 în cadrul serbăriimileniului nou. Este copia mai mare a sabiei Sfântului Ștefan în Praga. Gorganul, în care a fost împinsă sabia, a fost făcut din pământ adus din diferite regiuni ale Bazinului Carpatic.

 

Crucea de piatră din 1785

 

Statuia lui Kossuth Lajos

Creația lui Kollo Miklos, statuia lui Kossuth Lajos a fost dezvelită în octombrie 2001. Statuia  care inițial a fost făcută la sfârșitul secolului XIX-lea și a fost ridicată în Târgu-Mureș a fost dărâmată. Această statuie a fost remodelată de sculptorul Santa Csaba la inițiativa Fundției Borsos Miklos.

 

Casa Memorială Borsos Miklós

A fost inaugurată în 2002 cu scopul de a păstra și de a îngriji arta, și moștenirea morală lăsată de artistul Borsos Miklos născut în Ciumani.

Statuile lui Köllő Miklós și Borsos Miklós

Au fost inaugurate în 2001.

 

Statuia Primavera (Flora)

Creația lui Borsos Miklos (cunoscută și sub numele de Primavera) a fost prima statuie ridicată în Ciumani în 1995 mulțumită fundației.

 

Statuia Primavera (Flora)

Sala memorială Köllő Miklós

Se găsește în școala generală numită după el.

 

 

Capela din Săsești

A fost sfințită în 1995, hramul capelei se sărbătorește în ziua de Buna Vestire (25 martie).

 Capela din Săsești

Porțile secuiești

Poarta secuiască tradițională este considerată actul fundamental de identitate al secuilor, gravat în lemn. Poarta secuiască sculptată este întruparea materială a unei anumite mentalități populare, reprezentând convingerea că comunitatea secuilor, în existența sa continuă, este dedicată păstrării acestor multe secole vechi de tradiții valoroase.

Portul tradițional

Portul bărbătesc este alcătuit din cioareci albi sau gri ornați cu șiret negru, cămașă albă cu vestă neagră, cizme lungi și căciulă realizată din blană de oaie.

Portul femeiesc: fustă cu dungi roșii și negre peste care se poartă un șorț negru, cămasă albă cu mâneci și guler ornat cu dantelă și vestă.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support